زیرسویه های جدید کرونا
بیماری کووید ۱۹

کرونا چیست؟
کرونا که به آن کووید 19 هم میگویند نوعی بیماری ویروسی و تنفسی است که با سرعت نسبتاً بالایی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. نام Covid برگرفته از مخفف نامهای دیگری است. اول این کلمه با Co که مخفف کرونا است شروع میشود. دو حرف VI بعد از کو مخفف ویروس و D انتهای کلمه مخفف بیماری است.
موج جدید کرونا در ایران و جهان؛ شناسایی زیرسویههای جدید BQ.1 و XBB
XBB، و BQ.1 از زیرسویههای جدید خانواده ویروس کرونا هستند. گفته میشود زیرسویههای جدید XBB و BQ.1 یکی از زیرمجموعههای اومیکرون هستند که، توجه جهانی را به خود جلب کردهاند. زیرسویههای جدید XBB، و BQ.1 که از زیرشاخه BA.2 ویروس کووید میآیند به تازگی در حال شیوع در سراسر جهان هستند.
به گفته برخی متخصصان، دادههای موجود در مورد نحوه پیشرفت این سویه جدید نشان میدهد که تفاوتهای اساسی در شدت بیماری بین سویههای قبلی و سویه جدید XBB وجود دارد. شواهد اولیهای وجود دارد که نشان میدهد در مقایسه با سایر زیرشاخههای امیکرون، خطر عفونت این سویه جدید بیشتر است. موارد عفونت مجدد در درجه اول محدود به کسانی بود که عفونت اولیه در دوره قبل از Omicron داشتند.
همانطور که قابل پیشبینی بود، بعد از دوره سکون چندماهه، سناریوی رخ داده در چین حالا در کشور ایران هم در حال وقوع است. زیرسویههای BA.1 BA.2 همچنین امیکرون از نیمه اول تیرماه1401 همراه با پیک هفتم در ایران را آغاز کردند. اما به گفته برخی کارشناسان حوزه بهداشت، احتمال ورود زیرسویه جدید که XBB نام دارد، به کشور بسیار بالا است و تعطیلات سال جدید میلادی نیز در ورود آن بیتاثیر نیست.
آیا XBB و BQ.1 از دیگر سویههای کرونا خطرناکتر اند؟
خطر بستری شدن در بیمارستان برای زیرسویههای جدید XBB و BQ.1 در مقایسه با نوع دلتا کمتر است، اما (WHO) هشدار داد هرچند ممکن است رفتار این زیرسویه عیناً مشابه رفتاری نباشد که در سایر نقاط دنیا داشته است. اما نباید این ویروس را دست کم گرفت. افزایش تعداد مرگ و میرهای ناشی از ویروس کرونا در بسیاری از کشورها مشاهده میشد، به ویژه مناطق و کشورهایی که روند واکسیناسیون سرعت کمتری داشتند.
علائم و نشانههای ابتلا به XBB و BQ.1 چیست؟
از دست دادن حس بویایی یا چشایی با امیکرون و زیرسویههای آن در مقایسه با دلتا حدود 80 درصد کمتر است. از ان جهت که زیرسویههای جدید XBB و BQ.1 که از خانواده اومیکرون میباشند ممکن است علائمی مانند اومیکرون داشته باشند، گلودرد در موارد مبتلا به امیکرون نسبت به دیگر زیرسویهها ۸ برابر شایع تر است.
- در برخی موارد اسهال و استفراغ
- اختلال در حس بویایی و چشایی
- خس خس و سنگینی سینه
- احساس درد در ناحیه چشم و یا سردرد
- بدن درد و گرفتگی عضلات
- تنگی نفس
- احساس کلافگی
- تب و لرز
ایمنی زایی واکسن های تزریق شده کمک کننده نیست!
به گفته محققان و پزشکان متخصص، از علتهای اصلی وقوع پیک هشتم، و موج جدید ویروس کرونا و کاهش تدریجی ایمنی زایی واکسنهای تزریق شده است. همچنین برخی معتقدند مقاومت واکسن های تزریق و تایید شده، نمیتواند مانع ابتلا به جهشهای جدید شوند. البته این به معنی عدم تزریق دوز بوستر واکسن کرونا نخواهد بود. به گفته وزارت بهداشت و همه پزشکان و متخصصان به جهت پیشگیری از وقوع موج هشتم کرونا، بر تزریق دوز سوم ودوز چهارم واکسن کرونا اتفاق نظر دارند.
چگونه از وقوع جدید پیک کرونا جلوگیری کنیم؟
- از ماسک های با کیفیت استفاده کنید
توجه داشته باشید که هنوز هم استفاده از ماسک یکی از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ابتلا به کروناست. از ماسک های باکیفیت پزشکی یا ماسک های پارچهای که به رعایت استانداردهای اعلام شده تهیه میشوند استفاده کنید.
- دست های خود را مرتب بشویید.
- فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید
تنها راه قطع زنجیره و مهار پیک کرونا رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. حتی الامکان از حضور در محیطهای بسته و شلوغ خودداری نمائید و در صورت حضور حتماً از ماسک استفاده نمائید. تهویه مطبوع هوا در محیطهای سربسته از دیگر اقدامات مهم و ضروری است.
- واکسیناسیون خود را تکمیل کنید
تحقیقات نشان دادهاست افرادی که حداقل دو دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند به نسبت افرادی که واکسن تزریق نکردهاند کمتر به کووید 19 مبتلا شدهاند و یا در صورت ابتلا نیز به نوع خفیف آن دچار شدهاند. همچنین مرگ و میر ناشی از کرونا در افراد واکسینه به طور محسوسی کمتر است. سازمان جهانی بهداشت و مسئولین بهداشتی بر تزریق دوز سوم و دوز چهارم تاکید زیادی کردهاند.
- تست PCR کرونا انجام دهید
یکی از موثرترین راهها به جهت کاهش تعداد مبتلایان، انجام تست کرونا میباشد. در صورتی که علائمی دارید که از علائم مربوط به کرونا خوانده شده، در اولین قدم خود را قرنطینه کرده و استراحت نمائید. پس از گذشت 2 روز از شروع علائم نسبت به انجام تست PCR اقدام نمائید. بهتر است انجام تست PCR در آزمایشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت انجام گیرد.
پیشگیری از شیوع کرونا در واحدهای اداری و آموزشی دانشگاه
- لازم است تدابیر لازم به منظور عدم حضور افراد مشکوک به بیماری و بیماران مبتلا به کرونا، تا زمان اطمینان از عدم انتقال بیماری به دیگران صورت گیرد. این موضوع در ارتباط با تمام دانشگاهیان اعم از کارکنان، دانشجویان، هیات علمی، پرسنل خدمات و تمامی نیروهای حاضر در دانشگاه (تاسیسات، نیروهای پیمانکاران و ...) مصداق دارد.
- حداکثر تسهیلات لازم به منظور عدم حضور افرادی که دارای بیماری های خاص و بیماری های زمینه ای هستند، در دانشگاه فراهم گردد. (مشتمل بر تمامی دانشگاهیان)
- ایجاد فاصله گذاری فیزیکی در واحدهای اداری، آموزشی که فعالیت آن مستلزم مراجعه ارباب رجوع می باشد، بنا بر ضرورت و تشخیص واحد انجام پذیرد. ایجاد حفاظ نایلونی و استفاده از دریچه های ارتباط با ارباب رجوع از جمله اقداماتی است که می تواند مورد توجه قرار گیرد.
- در مواردی که کثرت ارباب رجوع وجود دارد، اقدامات تهویه ای اهمیت فوق العاده ای خواهد داشت.
- در صورت شناسایی افراد بیمار به مراکز بهداشت درمانی ارجاع داده شود و در صورت بدحال بودن، تا زمان رسیدن آمبولانس یا انتقال به مراکز درمانی باید در یک مکان جدا از سایرین نگه داشته شوند. بیماران در این شرایط باید ماسک بزنند و حداقل دو متر از سایر افراد فاصله داشته باشند.
- با توجه به احتمال آلودگی جاهایی مثل دکمه آسانسور، موبایل، دستگیره درب ساختمانها، اتاق ها و ماشینها، میله های اتوبوس و مترو و ... در اولین فرصت دست ها شسته و یا ضدعفونی شود.
- استفاده از ماسک در ادارات اجباری گردد.
به منظور دسترسی و مطالعه آخرین پوستر مرتبط با کرونا (ویژه زیرسویه های جدید اینجا کلیک کنید)
نظر شما :